Het beleggingsbeleid van ING CDC Pensioenfonds is gericht op de lange termijn. Als startend fonds heeft ING CDC Pensioenfonds in 2014 gekozen voor een beleggingsbeleid dat in de eerste jaren verhoudingsgewijs behoedzaam is (met relatief veel staatsobligaties), maar waarbij voldoende rendements-potentieel in de beleggingsportefeuille overblijft om eventueel te kunnen indexeren.
De beleggingen van het fonds zijn onderverdeeld in twee portefeuilles.
Matching portefeuille
Deze portefeuille heeft als primair doel om de (nominale) pensioenverplichtingen te financieren.
In de matching portefeuille wordt hoofdzakelijk belegd in Europese staatsobligaties van een hoge kwaliteit die zodanig worden gekozen dat de geldstromen van de obligaties en de pensioenuitkeringen voor een belangrijk deel met elkaar samenvallen (‘matchen’).
De omvang van de matching portefeuille bedraagt per 30 september 2018 circa 59% van het belegd vermogen van ING CDC Pensioenfonds, vrijwel in lijn met de strategische allocatie.
Return portefeuille
Deze portefeuille heeft als primair doel om (op termijn) voldoende rendement te creëren om toeslagverlening mogelijk te maken.
In de return portefeuille wordt gezocht naar een hoger rendement door te beleggen in aandelen en onroerend goed.
De omvang van de return portefeuille bedraagt per 30 september 2018 circa 41% van het belegd vermogen van ING CDC Pensioenfonds, vrijwel in lijn met de strategische allocatie.
Ontwikkelingen op de financiële markten
In lijn met de voorgaande kwartalen bleef de onrust aanwezig op de financiële markten. Dit kon echter niet voorkomen dat de rente steeg en de aandelen en vastgoedportefeuille een positief rendement wisten te realiseren in het derde kwartaal van 2018. Het kwartaal werd gekenmerkt door handelsretoriek van de Amerikaanse president Trump. Zo kwam hij in juli met Europa overeen dat er gewerkt gaat worden aan een situatie zonder handelsbarrières en importheffingen. De onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en China werden gestopt om later voor $ 200 mrd. aan nieuwe importtarieven op te leggen aan goederen die Amerikanen importeren uit China. Initieel zijn deze tarieven 10%, maar kunnen per 1 januari 2019 verhoogd worden naar 25%. China reageerde met heffingen op $ 60 mrd. aan goederen.
Economisch lijkt het aan de andere kant van de oceaan nog voor de wind te gaan. Zo groeide de economie in de Verenigde Staten in het tweede kwartaal met 4.2% geannualiseerd. Het consumentenvertrouwen bevindt zich al maanden op recordniveaus en het bedrijfsleven toont sterke winst- en omzetcijfers, mede door de belastingverlagingen. De kerninflatie is inmiddels boven de 2% gestegen waardoor de Amerikaanse Centrale Bank (FED) de rente weer heeft verhoogd met 0,25%. Dit zorgt voor een afnemende liquiditeit in het wereldwijde financiële systeem.
De groei van de Europese economie lijkt af te vlakken na een sterk 2017. Het consumentenvertrouwen blijft echter in Europa nog onverminderd hoog. De Europese Centrale Bank (ECB) bevestigde dat het huidige opkoopbeleid van obligaties wordt gehalveerd in het 4e kwartaal tot € 15 mrd. per maand. Daarnaast gaf de ECB aan dat het opkoopprogramma waarschijnlijk zal eindigen per einde van dit kalenderjaar en dat er nog geen renteverhoging in het verschiet zit tot na de zomer van 2019.
Buiten de ontwikkelde landen was er de nodige onzekerheid richting de opkomende markten. Een sterk wordende Amerikaanse dollar lag hier mede aan ten grondslag. Voornamelijk Turkije en Argentinië hadden hier last van alsmede van een hoge inflatie. Door de onzekerheid verloren de aandelenbeurzen en valuta van deze landen een substantieel deel van hun waarde.
Ondanks de nodige onrust wisten Amerikaanse aandelen in het derde kwartaal een positief rendement te behalen van 7%. Japan bleef hier ligt bij achter met 6%, Europa daarentegen moest het doen met een toename van 1%. Evenals vorig kwartaal (-8%) waren de opkomende markten de negatieve uitschieter met een negatief rendement van 1% (in US dollars). De vastgoedportefeuille wist het derde kwartaal positief af te sluiten met 2%, met name gedreven door Nederlandse woningen (+4%).
De rente steeg in het derde kwartaal waardoor de matching portefeuille een negatief rendement behaalde van -1%. De totale aandelenportefeuille behaalde een positief rendement van 3% in euro’s gemeten. De totale vastgoedportefeuille eindigde met een plus van 2%. Beursgenoteerd vastgoed bleef qua waarde stabiel. Nederlandse woningen en winkels stegen respectievelijk 4% en 2%.
De gestegen rente zorgde voor een hardere daling van de verplichtingen dan de daling van de obligaties in de matching portefeuille – wat per saldo positief bijdraagt aan de dekkingsgraad. Daarnaast stegen de aandelen- en vastgoedportefeuilles wat in zijn totaliteit leidde tot een verbeterde dekkingsgraad. De combinatie van deze ontwikkelingen zorgden ervoor dat de dekkingsgraad van 118% toenam tot bijna 121% (klik hier voor meer informatie over de dekkingsgraad in het hoofdstuk financiële positie).
Benchmark (geactualiseerd)
ING CDC Pensioenfonds beoordeelt de beleggingsrendementen door deze te vergelijken met een benchmark die is afgeleid van het strategisch beleggingsbeleid. Een benchmark is een meetlat om de prestaties van de beleggingsportefeuille te evalueren op de langere termijn. Het totaal rendement is een gewogen gemiddelde van het rendement van de matching portefeuille en de return portefeuille. Omdat valutakoersen een grote rol spelen bij de buitenlandse beleggingen in de return portefeuille, dekt het fonds de niet-euro valutaschommelingen voor een belangrijk deel af. Het resultaat van deze valuta-afdekking wordt bij het totaal rendement geteld.
In het derde kwartaal van 2018 heeft ING CDC Pensioenfonds met de matching portefeuille een rendement behaald van circa -1,4%. De return portefeuille behaalde een rendement van circa +3,2%.
De valuta-afdekking had een negatieve invloed op de portefeuille van -0,1%. Het gewogen totaal rendement op de beleggingen van ING CDC Pensioenfonds was +0,4%.
Dit kwartaalbericht is op zorgvuldige wijze tot stand gekomen. In het jaarverslag over 2024 worden de definitieve cijfers gepubliceerd. Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.