Beleggingen

Onzekerheid heerst op financiële markten

Het beleggingsbeleid van ING CDC Pensioenfonds is gericht op de lange termijn. Als startend fonds heeft ING CDC Pensioenfonds in 2014 gekozen voor een beleggingsbeleid dat in de eerste jaren verhoudingsgewijs behoedzaam is (met relatief veel staatsobligaties), maar waarbij voldoende rendements-potentieel in de beleggingsportefeuille overblijft om eventueel te kunnen indexeren.

De beleggingen van het fonds zijn onderverdeeld in twee portefeuilles.

Matching portefeuille

Deze portefeuille heeft als primair doel om de (nominale) pensioenverplichtingen te financieren.

In de matching portefeuille wordt hoofdzakelijk belegd in Europese staatsobligaties van een hoge kwaliteit die zodanig worden gekozen dat de geldstromen van de obligaties en de pensioenuitkeringen voor een belangrijk deel met elkaar samenvallen (‘matchen’).

De omvang van de matching portefeuille bedraagt per 30 september 2019 circa 63% van het belegd vermogen van ING CDC Pensioenfonds.

Return portefeuille

Deze portefeuille heeft als primair doel om (op termijn) voldoende rendement te creëren om toeslagverlening mogelijk te maken.

In de return portefeuille wordt gezocht naar een hoger rendement door te beleggen in aandelen en onroerend goed.

De omvang van de return portefeuille bedraagt per 30 september 2019 circa 37% van het belegd vermogen van ING CDC Pensioenfonds.

Onzekerheid heerst
Zoals het gehele jaar al het geval is stond ook dit kwartaal voornamelijk in het teken van de twee onderwerpen die de financiële markten al tijden nauw gelet volgen, namelijk de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de centrale banken.

Aanvankelijk leek de handelsoorlog geen vat te hebben op de Amerikaanse economie. Inmiddels laten de economische cijfers met betrekking tot de productiesector en in mindere mate de servicesector een dalende trend zien zoals in de rest van de wereld. De consumentenbestedingen zijn wereldwijd nog op een redelijk niveau maar inmiddels begint ook de Amerikaanse consument zich zorgen te maken over de mogelijke negatieve effecten op de economie. Deze onzekerheid is terug te zien in de achterblijvende investeringen. Ook de Chinese macro-economische cijfers laten een afvlakkend beeld zien. Daarnaast gaf de Chinese premier in een interview aan dat het zeer moeilijk zal worden voor China om zijn economie jaarlijks met 6% of meer te laten groeien in het huidige economische klimaat. In augustus verslechterde het marktsentiment door de verder oplopende spanningen tussen beide landen. Dit werd veroorzaakt door de wederzijdse verhoging danwel nieuwe invoering van importtarieven.

Naast de handelsoorlog werd het vertrouwen verder ondermijnd door de onrust in het Midden Oosten en de onduidelijkheid over de Brexit. Positief was dat de Duitse regering open staat voor fiscale stimuleringen ter waarde van circa EUR 50 miljard om de Duitse economie te stimuleren. De vorming van een nieuwe Italiaanse regering zonder nieuwe verkiezingen werd positief ontvangen. Hierdoor werd de Lega-partij van Salvini, met een harde opstelling richting de Europese Unie, buitenspel gezet.

Centrale bankiers verruimen monetair beleid
Zowel de Amerikaanse (FED) als de Europese centrale bank (ECB) verlaagden dit kwartaal de korte beleidsrente met respectievelijk 50 basispunten (in twee stappen) en 10 basispunten. Waar de financiële markten teleurgesteld waren in de terughoudendheid van de FED, werd positief gereageerd op de aankondiging van de ECB over de start van een nieuwe opkoopprogramma van EUR 20 miljard per maand vanaf 1 november 2019, zonder expliciete einddatum.

Aandelen en obligaties renderen positief, dekkingsgraad daalt
Ondanks het slechte marktsentiment en de volatiliteit kwam dit nauwelijks tot uitdrukking in het rendement van de aandelen in tegenstelling tot de renteontwikkeling dit kwartaal. Aandelen in de ontwikkelde markten sloten het derde kwartaal positief af: Amerika en Europa circa 2% en in Japan bijna 3.5% (in lokale valuta). Aandelen in de opkomende landen hadden hinder van de handelsoorlog en een duurdere dollar en verloren ruim 2%.

Beursgenoteerd vastgoed profiteerde van een ruimer monetair beleid en de daarbij horende lagere rentes en realiseerde een performance van circa 4%. De rentemarkten waren een stuk beweeglijker met een bodem van de rente in augustus: de 10 jaars Duitse rente daalde van -0.33% naar -0.57% (met een dieptepunt van -0.71%), de 30 jaars van 0.26% naar 0.07% (en een bodem van -0.18%). De 30 jarige swap rente daalde harder van 0.72% naar 0.22%. Hierdoor stegen de verplichtingen harder waardoor de dekkingsgraad daalde van 108% naar 102% (klik hier voor meer informatie over de dekkingsgraad in het hoofdstuk financiële positie).

Benchmark (geactualiseerd)
ING CDC Pensioenfonds beoordeelt de beleggingsrendementen door deze te vergelijken met een benchmark die is afgeleid van het strategisch beleggingsbeleid. Een benchmark is een meetlat om de prestaties van de beleggingsportefeuille te evalueren op de langere termijn. Het totaal rendement is een gewogen gemiddelde van het rendement van de matching portefeuille en de return portefeuille. Omdat valutakoersen een grote rol spelen bij de buitenlandse beleggingen in de return portefeuille, dekt het fonds de niet-euro valutaschommelingen voor een belangrijk deel af. Het resultaat van deze valuta-afdekking wordt bij het totaal rendement geteld.

Beleggingsportefeuille
Q3 2019
Benchmark
Q3 2019
Beleggingsportefeuille
2019
Benchmark
2019
Matching portefuille
+11,5%
+12,8%
+30,2%
+29,5%
Return portefuille
+3,9%
+3,9%
+18,2%
+18,2%
Valuta-afdekking
-0,8%
-0,9%
-1,3%
-1,4%
Totaal rendement*
+7,7%
+8,2%
+24,1%
+23,2%
*Het totaal rendement is gebaseerd op de gewogen gemiddelden van de matching portefeuille, return portefeuille en valuta-afdekking.

Conclusie
In het derde kwartaal van 2019 heeft ING CDC Pensioenfonds met de matching portefeuille een rendement behaald van circa +11,5%. De return portefeuille behaalde een rendement van circa +3,9%. De valuta-afdekking had een licht negatieve invloed op de portefeuille van -0,8%. Het gewogen totaal rendement op de beleggingen van ING CDC Pensioenfonds was +7,7%.