Beleggingen

Positief nieuws geeft financiële markten vleugels

 

Het beleggingsbeleid van ING CDC Pensioenfonds is gericht op de lange termijn. Als startend fonds heeft ING CDC Pensioenfonds in 2014 gekozen voor een beleggingsbeleid dat in de eerste jaren verhoudingsgewijs behoedzaam is (met relatief veel staatsobligaties), maar waarbij voldoende rendements-potentieel in de beleggingsportefeuille overblijft om eventueel te kunnen indexeren.

De beleggingen van het fonds zijn onderverdeeld in twee portefeuilles.

Matching portefeuille

Deze portefeuille heeft als primair doel om de (nominale) pensioenverplichtingen te financieren.

In de matching portefeuille wordt hoofdzakelijk belegd in Europese staatsobligaties van een hoge kwaliteit die zodanig worden gekozen dat de geldstromen van de obligaties en de pensioenuitkeringen voor een belangrijk deel met elkaar samenvallen (‘matchen’).

De omvang van de matching portefeuille bedraagt per 31 december 2020 circa 53% van het belegd vermogen van ING CDC Pensioenfonds.

Return portefeuille

Deze portefeuille heeft als primair doel om (op termijn) voldoende rendement te creëren om toeslagverlening mogelijk te maken.

In de return portefeuille wordt gezocht naar een hoger rendement door te beleggen in aandelen, onroerend goed en bedrijfsobligaties.

De omvang van de return portefeuille bedraagt per 31 december 2020 circa 47% van het belegd vermogen van ING CDC Pensioenfonds.

Amerikaanse presidentsverkiezingen en testresultaten coronavaccins
Het vierde kwartaal begon voor aandelen slecht nadat bleek dat het aantal nieuwe coronabesmettingen naar recordhoogtes steeg in zowel Europa als Amerika. De kentering kwam in de maand november. De financiële markten reageerden positief op de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 3 november. Verder werden de goede testresultaten van mogelijke coronavaccins van diverse farmabedrijven zeer positief ontvangen. Beleggers hebben sindsdien voornamelijk oog voor deze positieve vaccinberichten en de hoop dat de economie op termijn weer spoedig zal terugkeren naar ”normaal”. Negatieve nieuwsberichten omtrent het aantal nieuwe coronabesmettingen (met de bijbehorende lockdowns) in met name Europa en Amerika werden opzij geschoven. Met name waarde- en cyclische aandelen profiteerden van deze stijgingen.

Geopolitiek
Het belangrijkste geopolitieke nieuws betrof de Amerikaanse verkiezingen en de onderhandelingen over de Brexit. Joe Biden wordt in januari 2021 de nieuwe Amerikaanse president. De Democraten behouden ook de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, terwijl de strijd om de Senaat begin januari 2021 wordt voortgezet in de staat Georgia waar de laatste twee senatoren worden gekozen.

Met betrekking tot Brexit is er na vele handelsgesprekken aan het einde van 2020 een vrijhandelsakkoord bereikt die de toekomstige handelsrelatie regelt tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Een harde Brexit is hiermee definitief van de baan.

In de VS bereikten de Democraten en de Republikeinen voor de jaarwisseling overeenstemming over een additioneel steunpakket ter waarde van $900 miljard. Hiermee komt het totale pakket aan fiscale maatregelen op circa $3.600 miljard uit.

Centrale banken
Naast positief geopolitiek en vaccin nieuws, gaven de centrale banken nog steeds ondersteuning aan de financiële markten. De Amerikaanse centrale bank gaf aan het ruime monetaire beleid voorlopig te handhaven om de Amerikaanse economie te ondersteunen. De Europese centrale bank kondigde nog meer steunmaatregelen aan. Nadat de ECB-voorzitter Lagarde na afloop van de ECB vergadering van oktober al aangaf dat er meer nieuws zou volgen in de december vergadering, breidde de ECB zoals verwacht het PEPP (pandemic emergency purchase programme) programma uit met nog eens €500 miljard naar in totaal €1.850 miljard. Dit had een drukkend effect op de Europese rentes.

Aandelen en obligaties zetten stijging voort
Aandelen stegen voor het derde achtereenvolgende kwartaal. In Europa en Japan stegen de aandelen met circa 11%. In Amerika was de stijging circa 12% en in de Opkomende landen was de stijging nog sterker met ongeveer 16% (allen in lokale valuta). Met deze stijgingen zijn de verliezen in het eerste kwartaal meer dan goed gemaakt. Met uitzondering van Europa, sloten aandelen het jaar positief af.

Beursgenoteerd vastgoed steeg met ongeveer 14% dit kwartaal. Direct vastgoed in Nederlandse woningen steeg ongeveer 2% en Nederlandse winkels daalde met circa 1%.

De rente in Europa daalde: de 10 jaars Duitse rente daalde licht van -0,52% naar -0,57%, terwijl de 30 jaars Duitse rente daalde van -0.10% naar -0.16%. De 30 jarige swap rente bleef vrijwel onveranderd met een daling van slechts 1 basispunt naar -0,02%.

Per saldo resulteerde dit in een stijging van de dekkingsgraad van 99% naar 104% (klik hier voor meer informatie over de dekkingsgraad in het hoofdstuk financiële positie).

Benchmark (geactualiseerd)
ING CDC Pensioenfonds beoordeelt de beleggingsrendementen door deze te vergelijken met een benchmark die is afgeleid van het strategisch beleggingsbeleid. Een benchmark is een meetlat om de prestaties van de beleggingsportefeuille te evalueren op de langere termijn. Het totaal rendement is een gewogen gemiddelde van het rendement van de matching portefeuille en de return portefeuille. Omdat valutakoersen een grote rol spelen bij de buitenlandse beleggingen in de return portefeuille, dekt het fonds de niet-euro valutaschommelingen voor een belangrijk deel af. Het resultaat van deze valuta-afdekking wordt bij het totaal rendement geteld.

Beleggingsportefeuille
Q4 2020
Benchmark
Q4 2020
Beleggingsportefeuille
2020
Benchmark
2020
Matching portefuille
+2,8%
+0,6%
+18,7%
+15,4%
Return portefuille
+7,7%
+7,9%
+3,7%
+2,4%
Valuta-afdekking
+0,8%
+0,8%
+1,7%
+1,7%
Totaal rendement*
+5,6%
+4,7%
+14,9%
+13,2%
*Het totaal rendement is gebaseerd op de gewogen gemiddelden van de matching portefeuille, return portefeuille en valuta-afdekking.

Conclusie
In het vierde kwartaal van 2020 heeft ING CDC Pensioenfonds met de matching portefeuille een rendement behaald van circa +2,8%. De return portefeuille behaalde een rendement van circa +7,7%. De valuta-afdekking had een licht positieve invloed op de portefeuille van +0,8%. Het gewogen totaal rendement op de beleggingen van ING CDC Pensioenfonds was +5,6%.