Beleggingen

Aandelen blijven stijgen

Het beleggingsbeleid van ING CDC Pensioenfonds is gericht op de lange termijn. Als startend fonds heeft ING CDC Pensioenfonds in 2014 gekozen voor een beleggingsbeleid dat in de eerste jaren verhoudingsgewijs behoedzaam is (met relatief veel staatsobligaties), maar waarbij voldoende rendements-potentieel in de beleggingsportefeuille overblijft om eventueel te kunnen indexeren.

De beleggingen van het fonds zijn onderverdeeld in twee portefeuilles.

Matching portefeuille

Deze portefeuille heeft als primair doel om de (nominale) pensioenverplichtingen te financieren.

In de matching portefeuille wordt hoofdzakelijk belegd in Europese staatsobligaties van een hoge kwaliteit die zodanig worden gekozen dat de geldstromen van de obligaties en de pensioenuitkeringen voor een belangrijk deel met elkaar samenvallen (‘matchen’).

De omvang van de matching portefeuille bedraagt per 30 december 2021 circa 47% van het belegd vermogen van ING CDC Pensioenfonds.

Return portefeuille

Deze portefeuille heeft als primair doel om (op termijn) voldoende rendement te creëren om toeslagverlening mogelijk te maken.

In de return portefeuille wordt gezocht naar een hoger rendement door te beleggen in aandelen, onroerend goed en bedrijfsobligaties.

De omvang van de return portefeuille bedraagt per 30 december 2021 circa 53% van het belegd vermogen van ING CDC Pensioenfonds.

Het vierde kwartaal werd gekenmerkt door een zeer volatiel verloop van de financiële markten. Desondanks wisten aandelen het kwartaal met flinke winsten af te sluiten. De 30-jaars swaprente bleef vrijwel onveranderd.

Het kwartaal begon goed voor aandelen dankzij goede kwartaalcijfers van bedrijven en afnemende zorgen over de Chinese vastgoedsector. Een groot deel van de koerswinsten werd eind november echter weer prijsgegeven nadat een nieuwe coronavariant (omicron) werd ontdekt in Zuid-Afrika die mogelijk nog besmettelijker en dodelijker was dan de bestaande coronavarianten. Uiteindelijk bleek omicron weliswaar besmettelijker dan de bestaande varianten, maar tegelijkertijd ook minder ziekmakend dan eerder werd gedacht. Hierop herstelden de aandelen weer.

Ook voor obligaties was het een zeer volatiel kwartaal. Zowel rentes op Europese staatsobligaties als swaprentes daalden in de eerste twee maanden hard, maar herstelden in december nadat zowel de Europese als de Amerikaanse centrale bank aankondigden om een minder ruim monetaire beleid te voeren.

Minder ruim monetair beleid centrale banken
De Amerikaanse centrale bank (“Fed”) gaf in de beleidsvergadering van december aan dat het tijd is om het monetaire beleid te verkrappen met als reden dat de inflatie hoger, breder en langduriger is dan eerder werd verondersteld. Daarnaast gaf de Fed aan dat de Amerikaanse economie snel is hersteld en de arbeidsmarkt sterk is verbeterd. De beleidsrentes werden ongemoeid gelaten, maar de dot plot (grafiek waarin de voorspelling van ieder bestuurslid ten aanzien van de toekomstige beleidsrente wordt weergegeven) toont drie renteverhogingen voor 2022. Het obligatie opkooprogramma zal vanaf januari 2022 versneld worden afgebouwd met $30 miljard per maand (medio maart 2022 volledig afgebouwd).

Ook de Europese centrale bank (“ECB”) zal een start maken met de afbouw van het ruime monetaire beleid. Het Pandemic Emergency Purchase Programma (PEPP) zal eind maart 2022 worden beëindigd. Het reguliere Asset Purchase Programma (APP) van €20 miljard per maand zal tijdelijk worden opgehoogd na de beëindiging van het PEPP programma (2e kwartaal met €20 miljard extra per maand en in het 3e kwartaal met €10 miljard extra per maand). Volgens de ECB zullen de beleidsrentes voorlopig niet worden verhoogd omdat men verwacht dat de inflatie naar verwachting vanaf 2023 zal zakken tot onder de doelstelling van 2%. Hiermee is een ruim monetaire beleid dus nog steeds noodzakelijk is. Obligaties die aflopen zullen tot eind 2024 volledig worden geherinvesteerd. Dat betekent dat de balans van de ECB voorlopig niet zal worden afgebouwd.

In tegenstelling tot de Fed en ECB werd het monetaire beleid in China juist verruimd. De People’s Bank of China verlaagde de 1-jaars “loan prime rate” met 5 basispunten tot 3,8%. Tevens werd de hoeveelheid reserves die banken moeten aanhouden bij de PBOC verlaagd met 50 basispunten. In de jaarlijkse Central Economic Work Conference hintten Chinese beleidsmakers op nog meer stimuleringen.

Inflatie minder tijdelijk
De voornaamste reden voor de draai van de centrale banken is de hoge inflatie die minder tijdelijk is dan eerder werd verondersteld. In de Verenigde Staten steeg de headline inflatie in november naar 6,8% (jaar over jaar) en de kerninflatie naar 4,9%. In Europa stegen de prijzen weliswaar minder hard dan in de Verenigde Staten, maar nog altijd zijn de prijsstijgingen veel hoger dan de doelstelling van de ECB van 2%. In Europa liep de headline inflatie (stijging prijzen inclusief energie en voedsel) op tot 4,9% en de kerninflatie (stijging prijzen exclusief energie en voedsel) op tot 2,6%. Deze hoge inflatie holt de koopkracht van de consument verder uit, aangezien de loongroei achterblijft.

Aandelen stijgen verder en 30-jaars swaprente vrijwel onveranderd
Aandelen wisten voor het vierde opeenvolgende kwartaal een stijging te realiseren. In Amerika stegen de aandelen met circa 11% en in Europa met circa 7,7%. Japan en opkomende landen bleven achter met een daling van ongeveer 0,9% (allen in lokale valuta). Beursgenoteerd vastgoed steeg dit kwartaal met ongeveer 9,5% en direct vastgoed steeg met ongeveer 7,4%.

 De 30 jaars swaprente bleef dit kwartaal vrijwel onveranderd op 0,48%. In Europa steeg de 10 jaars Duitse rente van -0,20% naar -0,18%, terwijl de 30 jaars Duitse rente  juist daalde van 0,27% naar 0,19%.

Benchmark (geactualiseerd)
ING CDC Pensioenfonds beoordeelt de beleggingsrendementen door deze te vergelijken met een benchmark die is afgeleid van het strategisch beleggingsbeleid. Een benchmark is een meetlat om de prestaties van de beleggingsportefeuille te evalueren op de langere termijn. Het totaal rendement is een gewogen gemiddelde van het rendement van de matching portefeuille en de return portefeuille. Omdat valutakoersen een grote rol spelen bij de buitenlandse beleggingen in de return portefeuille, dekt het fonds de niet-euro valutaschommelingen voor een belangrijk deel af. Het resultaat van deze valuta-afdekking wordt bij het totaal rendement geteld.

Beleggingsportefeuille
Q4 2021
Benchmark
Q4 2021
Beleggingsportefeuille
2021
Benchmark
2021
Matching portefuille
0,0%
-1,3%
-14,5%
-17,1%
Return portefuille
+6,7%
+6,5%
+21,5%
+21,3%
Valuta-afdekking
-0,5%
-0,6%
-1,9%
-1,9%
Totaal rendement*
+3,0%
+2,1%
+0,3%
-1,9%
*Het totaal rendement is gebaseerd op de gewogen gemiddelden van de matching portefeuille, return portefeuille en valuta-afdekking.

Conclusie
In het vierde kwartaal van 2021 heeft ING CDC Pensioenfonds met de matching portefeuille een rendement behaald van circa 0,0%. De return portefeuille behaalde een rendement van circa +6,7%. De valuta-afdekking had een licht negatieve invloed op de portefeuille van -0,5%. Het gewogen totaal rendement op de beleggingen van ING CDC Pensioenfonds was +3,0%.